Waarom je vaker nee mag zeggen, maar niet altijd nee hoeft te zeggen

Ik denk dat het voor iedereen wel eens uitdagend is: nee zeggen. Voor de een gaat het iets makkelijker dan voor de ander. Je hoort regelmatig: “ik moet eens wat vaker ‘nee’ zeggen” of “ik moet eens wat vaker voor mezelf kiezen”. Maar wat bedoelen we hier eigenlijk mee? Want is willekeurig nee zeggen dan de oplossing? En kies je dan sowieso niet voor jezelf als je ja zegt?

Waarom je wel nee mag zeggen

Ik denk dat ‘ja’ of ‘nee’ zeggen iets ingewikkelder ligt. Want waar zeg je eigenlijk ja op? Vaak gaat dit om verzoeken om iets voor een ander te doen, af te spreken of iets te regelen. Het gaat meestal om een activiteit waar je uit jezelf niet aan begonnen was, omdat je bijvoorbeeld geen tijd hebt of er geen zin in hebt. Overwerken, boodschappen halen, een uitje plannen, de bob zijn, een enquête invullen.. Noem maar op! Je had deze tijd liever aan iets anders besteed waarschijnlijk. Dus wat je eigenlijk zegt wanneer je ja zegt tegen iets wat je niet wilt, is nee tegen datgene wat je wel graag zou willen. Want wees eens eerlijk: wie zit er liever een paar uur extra op zijn werk in plaats van dat avondje gezellig borrelen met vrienden?

Dus wanneer je nee zegt op iets wat je niet wilt doen, kies je eigenlijk voor jezelf. Want je besluit om je tijd te besteden aan de activiteit waar je wel zin in had. Maar hoe leg je dit dan uit? Eigenlijk heel simpel, want zoals ik eerder schreef bestaat ons leven niet alleen uit energie weggeven. We willen ook graag nieuwe energie opdoen. Wanneer je je hele leven dingen doet die je niet wilt, loopt je energie weg. Dus ergens zal je een keer nee moeten zeggen, om vervolgens ja te zeggen tegen jouw energiebron. Besluit eens heerlijk met een boek onderuit te zakken op de bank in plaats van die verplichte verjaardag op je vrije avond. Of besteed de organisatie van je vriendenweekendje eens uit aan een ander, zodat jij tijd hebt om te genieten van het weekend in plaats van alleen maar bezig te zijn met regelen.

Waarom je niet altijd nee hoeft te zeggen

Maar is op al deze verzoekjes nee zeggen dan de oplossing? Dat denk ik niet. Want de reden dat we vaak voldoen aan een verzoek is omdat we graag een ander een plezier doen. Velen van ons zijn geneigd om toch een ander een plezier te doen, wanneer dit ten koste gaat van ons zelf. We hebben de behoefte om aardig en leuk gevonden te worden, waardoor we vaak sneller ja zeggen dan we echt zouden willen.

Maar heb je er wel eens aan gedacht wat het met jou doet als je die ander een plezier doet? Dat geeft je namelijk een goed gevoel over jezelf. Dus eigenlijk doe je ook iets voor jezelf wanneer je ja zegt in plaats van nee. Probeer eens wat vaker hier aan te denken wanneer je twijfelt tussen ja en nee. Belangrijke vraag hierbij is: geeft het goede gevoel over jezelf je voldoende energie om het klusje te kunnen klaren? Zo ja, dan maak je de ander en jezelf dus blij door ja te zeggen. Zo niet, dan zou je dus energie moeten inleveren. Wanneer dit het niet waard is, zeg dan nee!

Dus zeg je ja of nee?

Weten wanneer je ja of nee moet zeggen heeft ook veel te maken met weten wie je bent en wat je wilt. Want wanneer jij weet wie je wilt zijn, weet je ook of bepaalde keuzes wel of niet bij je passen. Weten wat je wilt geeft richting aan je keuzes, want jij weet ten slotte welke kant je op wilt. Dus gaat deze keuze je verder helpen of afbrengen van je pad?

Wil jij hulp om vaker nee te kunnen zeggen? Of wil je op zoek naar wie je bent en wat je wilt. Kijk dan eens verder op mijn site en maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Ik hoor graag jouw verhaal en vertel je wat ik voor jou kan betekenen.

Elleke Krakau heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen vooruit door hen te inspireren en motiveren beter naar zichzelf te luisteren. Hierdoor wordt het makkelijker om keuzes te maken die leiden tot meer geluk en succes.

Elleke
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies kunnen in overleg op een andere locatie gepland worden.

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl