Mijn verhaal (deel 3): waarom ik je wil helpen om keuzes te maken

Een aantal weken geleden ben ik gestart met deze serie blogs om de vraag te beantwoorden waarom ik coach geworden ben. In de eerste blog schreef ik over mijn motivatie om studiekeuzecoach te worden. Mijn tweede blog ging over mijn eigen ervaring met burn-out en waarom ik graag anderen help die (dreigen te) stranden.

In de derde blog in deze serie wil ik het hebben over een thema dat als een rode draad door deze ervaringen heen loopt: keuzes maken. Want mijn gemaakte keuzes gaven me lang niet altijd wat ik zelf wilde, maar ik maakte ze omdat ik dacht dat dit van me werd verwacht. Pas nu kan ik zien dat dit me steeds verder verwijderde van wat ik echt wilde. En dat is mijn belangrijkste motivatie om anderen te helpen keuzes te maken.

Mijn eerste studie Bedrijfskunde is een duidelijk voorbeeld van een keuze die ik maakte omdat ik dacht dat dit van me werd verwacht. Ik wilde graag succesvol zijn, maar bovenal meedoen met de massa. Want ja, ik was onzeker als tiener en had het gevoel dat ik moest overpresteren om een verschil te kunnen maken.

Uiteindelijk resulteerde deze keuze, waarbij ik zo mijn best moest doen om iemand te zijn die ik niet was, in een burn-out. Tijdens mijn herstel kwam ik in een nieuwe fase. Ik leerde mezelf beter kennen en werd minder ontvankelijk voor de druk van buitenaf. Hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen. Ik werkte een tijd in het buitenland en ging bij thuiskomst Arbeids- en Organisatiepsychologie studeren. Maar toen moest ik gaan solliciteren…

Helaas was mijn opgedane zelfvertrouwen en positieve energie onvoldoende bestand tegen de periode die volgde. Ongeveer 8 maanden, 250 sollicitatiebrieven en 4 gesprekken later was ik gefrustreerd, teleurgesteld en onzeker.. En toen kwam er een kans op mijn pad. Althans, zo leek het. Ondanks mijn enorme twijfel, werd ik IT-consultant… Ik had werk en kon weer meedoen in de maatschappij. Dus ik perste mezelf weer in het keurslijf dat ik zo lang had afgezworen.

Als je mijn laatste blog hebt gelezen, dan weet je dat ook dit me uiteindelijk duur kwam te staan. Ik strandde opnieuw, omdat ik zo ver verwijderd was van wat ik echt wilde. Doordat ik zo hard bezig was met mezelf in dat keurslijf te persen, verloor ik mezelf volledig uit het oog.

Toen ik strandde, kon ik stukje bij beetje de lagen van verwachtingen, aannames en dat oncomfortabele keurslijf afpellen en vond ik mezelf terug. Ik hervond interesses, talenten en mijn visie. Om vanaf hier te ontdekken wat ik wilde, had ik hulp nodig. Gelukkig kreeg ik die van iemand die mij hielp met een doel en een plan. Ineens kon ik genieten van het proces en niet alleen het resultaat. De keuzes die ik had te maken, leken zoveel makkelijker nu ik wist wat ik wilde. En dankzij mijn keuzes hervond ik werkgeluk en mijn ambities.

Ik hoop dat het wel duidelijk is dat ik nergens spijt van heb. Ik heb in de loop van de tijd veel geleerd van mijn keuzes, het heeft me ten slotte gebracht waar ik nu ben. Maar wat ik wel graag had gewild, was dat ik af en toe een kortere route had kunnen nemen, met minder onzekerheid en twijfel. Ik was graag eerder naar mezelf gaan luisteren en mijn eigen pad gaan volgen. Want wat scheelt het een hoop dat je de meeste keuzes in je leven zonder twijfel kan nemen, doordat je weet wat je wilt. Dat gevoel gun ik iedereen!

En dat is ook wat ik wil delen. Ik heb ontdekt dat de sleutel tot geluk ligt in het weten wie je bent en wat je wilt. Dit boost je zelfvertrouwen waardoor je je eigen keuzes kan maken. Je wordt minder ontvankelijk voor de druk van buitenaf en volgt je eigen pad.

Heb jij ook veel last van twijfel en weet je niet wat je wilt? Heb je het gevoel dat je door je keuzes ver van jezelf bent verwijderd? Daar kan ik je mee helpen. Kom eens langs voor een kennismaking en deel met mij jouw twijfels. Samen maken we een plan, zodat ook jij op zoek gaat naar wat je echt graag wilt.

Elleke Krakau werkt sinds 2016 als Life Coach en Business Coach. Ze heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen beter naar zichzelf te luisteren. Door jezelf echt te leren kennen wordt helder welk leven je wilt creëren en waar je gelukkig van wordt.

Enlight6
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies vinden online plaats via Zoom of op een locatie volgens afspraak

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl