Vakantiestress? 5 tips om het maximale uit je vakantie te halen

Zet jij ook al weken kruisjes op de kalender? Ben je echt aan het aftellen nu? Al maanden maak je plannen en kijk je er naar uit.. En dan is het eindelijk zo ver: Vakantie! :):)

Wat een heerlijke tijd van het jaar is het toch: het is mooi weer, we zijn vrij en velen van ons zoeken zon, zee en strand op. Vaak kijken we maanden uit naar de zomervakantie, maken we ver van tevoren al een hoop plannen en lopen we op onze laatste benen tot het dan eindelijk zo ver is. Herkenbaar?

Want als dit herkenbaar is zal je het vast wel herkennen: je wordt ziek, moet heel erg bijkomen, kan lang niet alles doen wat je wilde of de verwachtingen van je weekje Zuid-Frankrijk lagen eigenlijk zo hoog, dat je alleen maar teleurgesteld kon worden. Wat zonde! Heb je hier nou zo lang naar uit gekeken? Hoe zorg je er nou voor dat die vakantie alles wordt wat je ervan verwachtte?

Heb je last van vakantiestress? 5 tips om het maximale uit je vakantie te halen

1. Doe wat je leuk vindt – maak geen to do-lijstje

“Oh, dat doe ik wel als ik straks vakantie heb”. Hoor je het jezelf zeggen? Gedurende de laatste weken voor je vakantie stel je veel dingen uit totdat je vakantie hebt. Want drie weken vrij, dan heb je zeeën van tijd toch? Dat valt vaak toch tegen. Wanneer je een to do-lijstje maakt voor je vakantie, wordt je vaak teleurgesteld. Meestal werk je net aan de helft van je lijstje af en blijft de rest toch weer liggen.. Want je wilt in je vakantie toch vooral leuke dingen doen en geen klusjes, administratie of huishouden, toch? Stel jezelf eens het doel om je vakantie vrij te houden en alle rottige activiteiten af te ronden voor je vakantie start. Plan dit bewust, zodat je dit niet allemaal in de laatste weken voor de vakantie hoeft te doen. Zo start je met een leeg to do-lijstje, maak je je vakantie echt vrij en zal je merken dat je meer rust hebt in je hoofd. Zo kan je jouw vakantiedagen besteden aan het heerlijk opladen door het doen van leuke dingen.

2. Zorg goed voor jezelf – word of blijf fit in je vakantie

Ja, eigenlijk is dit altijd belangrijk, maar vooral ook in je vakantie. Zorg dat je je gezonde levensstijl ook in je vakantie voldoende aandacht geeft. Hiermee geef je je lichaam alle bronnen om te herstellen, energie op te doen en te behouden. Zorg door goede bescherming tegen de zon, in beweging te blijven, voldoende te slapen, gezond te eten, matig met alcohol om te gaan en rust in je hoofd te krijgen goed voor je lijf en lichaam. Doe de dingen waar je energie van krijgt en ontspanning in vindt. Hierdoor start je na je vakantie met een fit lijf, nieuwe energie en een uitgeruste geest, klaar om in je werk weer nieuwe successen te creëren.

3. Begin niet uitgeput aan je vakantie – voorkom dat je ziek wordt

Begint de vakantie voor jou ook eigenlijk altijd een paar weken te laat? Ben je tegen de tijd dat je vakantie begint er zó aan toe dat je de eerste dagen alleen maar kan slapen of meteen ziek wordt? Eigenlijk heel erg zonde van je vakantie, toch? Wanneer je vakantie jouw moment is om helemaal leeg te lopen en dan weer op te laden, kan het zijn dat je onvoldoende energie opdoet in je werk of privéleven. Lees hier meer over energiebronnen. Misschien kan je de oorzaak aanpakken? Als dit niet kan en je weet van jezelf dat je de eerste dagen nodig hebt om bij te komen, plan deze dan ook vrij hiervoor. Sjees niet meteen je eerste vakantiedag naar de Spaanse Costa, maar kom eerst tot rust en zorg dat je ritme aangepast is aan de vakantie. Zo voorkom je dat je onnodig ziek wordt op je vakantieadresje of je halve vakantie in bed ligt en kan je echt genieten van je vakantie.

4. Verwacht geen wonderen van je vakantie – leg de lat niet te hoog

Ben je overwerkt of niet gelukkig op je werk? Dit zijn situaties waarin je vaak erg uitkijkt naar je vakantie. “Als ik maar even twee weken niet op mijn werk ben, dan komt het wel weer goed met mijn energie”. Helaas is vakantie geen wondermiddel. Dat je even niet hoeft te werken, betekent niet dat de oorzaak van je energielek op je werk ook opgelost wordt. Dus je vakantie werkt hier eerder als een symptoombestrijding in plaats van een oplossing. Probeer dus niet teveel te verwachten van je vakantie, maar pak problemen aan zodat je gedurende de perioden tussen je vakanties ook gelukkig en energiek bent. Dan wordt vakantie een extraatje in plaats van een voorwaarde om op de been te blijven.

5. Hou je vakantiegevoel vast – geniet nog langer

Wanneer je vakantie straks voorbij is en je gaat opgeladen en energiek weer aan het werk, probeer dan je genietmomentjes van de vakantie nog even vast te houden. Zat je in de vakantie elke avond buiten met een wijntje en een goed boek? Probeer dit dan nog even vast te houden. Ging je drie keer per week wandelen in het bos met je hond? Hou dit vast, al is het maar één keer per week. Zo zorg je ervoor dat je de energiebronnen die je tijdens de vakantie al die positiviteit en energie gaven, nog even vasthoudt. Nóg beter is om gedurende de perioden tussen de vakanties je energiebronnen zoals bijvoorbeeld sporten, wandelen, een boek lezen, afspreken met vrienden of weekendjes weg structureel onderdeel te maken van je leven. Hiermee houd je de ontspanning langer vast en doe je elke dag weer nieuwe energie op!

Samengevat, wees niet te streng voor jezelf tijdens je vakantie, ontspan en geniet van de vrijheid die je hebt omdat je even niet hoeft te werken. Vind je het moeilijk om het maximale uit je vakantie te halen omdat je teveel stress hebt of moeilijk tot rust kan komen? Praten met een lifecoach kan je inzichten geven in de oorzaak van jouw onrust. Samen kunnen meer rust creëren in jouw leven en zo de periode tussen je vakanties leuker maken. Dan heb je de vakantie niet zo hard meer nodig om tot rust te komen, maar kan je echt genieten van de vrijheid en dingen doen waar je zin in hebt! Maak een afspraak voor een gratis kennismaking

Elleke Krakau heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen vooruit door hen te inspireren en motiveren beter naar zichzelf te luisteren. Hierdoor wordt het makkelijker om keuzes te maken die leiden tot meer geluk en succes.

Elleke
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies kunnen in overleg op een andere locatie gepland worden.

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl