Stranden of bijsturen? Dé reden waarom iedereen wel een life coach kan gebruiken

Waarom zoeken we pas hulp als het probleem te groot wordt, we de situatie niet meer kunnen overzien en het écht niet meer weten? Pas op het moment dat we er echt niet meer uitkomen, gaan we vaak hulp zoeken. Want ja, hulp zoeken is een soort laatste redmiddel, want dan ben je écht niet goed bezig.. Toch?

Wanneer je strandt in je leven, komt dit vaak niet als verrassing. Al maanden (of jaren) weet je dat je dingen verkeerd aanpakt en je energie aan het opmaken bent. Als er te weinig energie opgebouwd wordt door leuke dingen en je verplichtingen je alleen maar energie kosten, lijkt een ramkoers onvermijdelijk.

Maar wat nou als je nu al kan bijsturen en je die ramkoers kan afwenden?

Het moment dat je merkt aan jezelf dat je energie op raakt en je last krijgt van slapeloosheid en veel piekert, ben je eigenlijk al aan het opbranden. Je voelt je niet gelukkig, hebt het gevoel dat je geleefd wordt of twijfelt over essentiële keuzes. Het kan ons allemaal gebeuren! We hebben allemaal veel verplichtingen en rollen die we vervullen. Doordat we hierdoor vaak meer moeten dan we leuk vinden, lekt er energie weg. Wanneer je voldoende energie opdoet met leuke dingen doen en gelukkig bent, kan je prima voldoen aan deze verplichtingen. Maar voor velen geldt dat hun energie sneller leegloopt dan dat het weer aangevuld kan worden.

Wanneer er een disbalans is in je energie, zal je dit niet meteen merken. Soms kan het wel jaren duren voordat de bodem is bereikt. Je energie is dan echt op, waardoor het herstel vaak lang duurt en erg moeizaam is. Doordat je de schade jarenlang hebt opgebouwd, hebben je lichaam en geest ook lang nodig om weer te herstellen. Een worst case scenario dus! Dit wil je toch voorkomen?

Dat kan! Door bij jezelf te signaleren dat je jouw energie niet voor de juiste dingen gebruikt, heb je een eerste stap gezet. Maar hoe weet je wát er niet goed gaat? Het is moeilijk om voor jezelf te benoemen waar je energie weglekt. Voorbeelden van energielekken zijn ontevredenheid over je werk, een moeizame relatie, een ongezonde levensstijl of diepgewortelde onzekerheid. Door samen met een life coach te kijken naar jouw huidige situatie, je verleden en je toekomst, krijg je inzichten in jouw patronen en motivaties. Vaak heeft onze neiging om hard te werken en ons zelf voorbij te lopen een oorsprong in ons verleden. Leren om te gaan met onze verplichtingen en betere keuzes te maken, zal altijd bijdragen aan een bewuster en gelukkiger leven.

Dus af en toe eens hulp zoeken om te voorkomen dat je strandt is eigenlijk een betere keuze dan afwachten óf je strandt. Kom eens langs voor een kop koffie of thee en we gaan samen kijken wat we kunnen doen om jouw leven lichter en gelukkiger te maken. Want voorkomen is altijd beter dan genezen!

Elleke Krakau is life coach en burn-out ervaringsdeskundige. Lees meer over waarom zij je verder kan helpen.

Elleke Krakau heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen vooruit door hen te inspireren en motiveren beter naar zichzelf te luisteren. Hierdoor wordt het makkelijker om keuzes te maken die leiden tot meer geluk en succes.

Elleke
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies kunnen in overleg op een andere locatie gepland worden.

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl