Stap uit dat keurslijf – 6 tips om dichter bij jezelf te komen

Ken je die kleding met een kaartje: one size fits all? Zo’n kaartje lijkt wel symbool te staan voor de manier waarop velen van ons leven op dit moment. Want wil je aan deze one size-norm voldoen dan moet je minimaal: sportief zijn, een goede baan hebben, een volmaakte relatie hebben, jong blijven, een druk sociaal leven hebben, slank zijn, prachtige kinderen hebben, gelukkig zijn, geen stress hebben, op de hoogte zijn, ambitieus blijven, veel geld hebben, goed georganiseerd zijn… Een keurslijf dat bij iedereen, ongeacht je maat, oncomfortabel zit.

Kijk in een drukke winkelstraat eens om je heen en zoek twee mensen die in alles hetzelfde zijn. Onmogelijk toch? Authenticiteit is datgene wat ons verschilt maar juist zo uniek maakt. Wanneer je jezelf kunt zijn, omarm je jouw authenticiteit. Hierdoor kun je een unieke bijdrage leveren aan deze wereld en je eigen weg bepalen. Een one size fits all-norm drukt ons allemaal in hetzelfde keurslijf, waar juist onze unieke kanten niet tot hun recht komen.

Heb jij ook het gevoel dat je hard moet werken om aan deze norm te voldoen en zit dat keurslijf je echt niet lekker? Stop met hard werken en ga op zoek naar jouw one size fits me, want dat is de norm die jou past en waarin jij het meeste succes zult behalen. 6 stappen om uit dat keurslijf te stappen en dichter bij jezelf te komen:

1. Bepaal wat er van je wordt verwacht

Maak jij ook keuzes omdat ze dit van jouw verwachten? Maar wie zijn ze? Bepaal welke mensen voor jou de norm mogen bepalen. Vraag eens gericht aan deze mensen of ze jou echt een leuker mens vinden door wat je allemaal doet. Misschien vinden ze je wel te druk of maakt jouw baan je een chagrijnige huisgenoot. Bespreek verwachtingen en bepaal dan hoe hoog je die lat gaat leggen.

2. Wees uniek en gebruik jouw unique selling point

Waarom wil je er eigenlijk altijd goed uitzien, meedoen met de mode en jong blijven? Is dit jouw recept om geaccepteerd te worden, succesvol te zijn en aardig gevonden te worden? Vraag eens aan je partner, familie of vrienden wat ze eigenlijk echt aan jou waarderen. Grote kans dat de antwoorden gaan over wat jou uniek maakt en niet over je mooie schoenen of het ontbreken van rimpels. Gebruik jouw authenticiteit als unique selling point om jezelf te profileren, dat zorgt ervoor dat je opvalt in de massa.

3. Werk aan je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen bouw je op door acceptatie. Maar accepteren wie je bent is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je streeft om in die one size fits all te passen, probeer je heel hard om een ander te zijn. Dit zal je waarschijnlijk alleen maar meer vervreemden van jezelf. Een rol spelen kost altijd meer energie dan jezelf zijn. Ontspan, omarm je authenticiteit, wees jezelf en geniet van wat je daarvoor terug krijgt. Dit is het beste recept voor zelfvertrouwen.

4. Bekijk social media niet als norm, maar als uithangbord

Wanneer je Facebook of Instagram opent zie je prachtige foto’s, inspirerende quotes en succesverhalen over behaalde sportresultaten. Laat je niet onnodig beïnvloeden door deze berichten, want weet jij hoe deze successen tot stand gekomen zijn? Ze bepalen niet de norm. Een uithangbord geeft het mooiste weer, maar hier schuilt vaak een heel verhaal achter. Probeer te delen wat jou uniek maakt, zorg dat je opvalt. Dit zal meer waardering en reacties opleveren.

5. Zoek je geluk niet in dingen moeten

Bestaat jouw dag ook uit tig keer iets moeten en heel veel willen? De dingen die moeten gebeuren hebben vaak prioriteit boven de leuke dingen. Maar hierdoor zijn er dagen dat je niet aan de fijne dingen toekomt, die je geluk geven. Kijk eens of je de hoeveelheid ‘moetjes’ kan reduceren of ze zo te doen dat er meer plezier in hebt. Creëer bewust ruimte voor de dingen die je gelukkig maken, dit zijn namelijk de dingen die je energie geven om toch ook die minder leuke dingen te doen.

6. Doe een paar dingen goed, in plaats van alles half

De kwantiteit gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Hoeveel dingen kun je tegelijk doen en ze allemaal succesvol doen? Zorg dat je je energie en aandacht focust op zaken die echt belangrijk voor je zijn. Want je doelen behalen op een paar punten geeft meer energie dan falen op heel veel. Ontdek welke dingen in jouw leven écht belangrijk zijn, geef deze energie en aandacht en zie ze groeien. Waarschijnlijk komt er dan vanzelf meer ruimte om nieuwe activiteiten te gaan ondernemen.

Ben jij ook klaar met dat keurslijf? Stel je norm bij en word de beste versie van jezelf! Ga op zoek naar wat je authentiek maakt en zet dit in als middel voor meer succes en geluk. Wil jij ook op zoek naar wat je uniek maakt en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? Daar kan ik je bij helpen. Samen gaan we werken aan jouw zelfinzicht. Dit zal leiden tot meer zelfvertrouwen, rust, geluk en succes. Klik hier als je meer wilt weten over lifecoaching of maak een vrijblijvende afspraak.

Wil je ook je authenticiteit vastleggen? Mijn zus Wiebrig Krakau is fotograaf en zij maakt prachtige portretten van unieke mensen. Lees haar blog over een ode aan authenticiteit of kijk eens in haar portfolio voor haar werk.

Elleke Krakau werkt sinds 2016 als Life Coach en Business Coach. Ze heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen beter naar zichzelf te luisteren. Door jezelf echt te leren kennen wordt helder welk leven je wilt creëren en waar je gelukkig van wordt.

Enlight6
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies vinden online plaats via Zoom of op een locatie volgens afspraak

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl