Tijdsdruk – 6 tips voor een gevoel van meer tijd

“Tijd is waardevoller dan geld.

Je kan altijd meer geld verdienen, maar je kan nooit meer tijd krijgen”

Laatst wees iemand me op deze uitspraakWat een cliché, maar zo waar. En als je er goed over na gaat denken en jezelf de vraag stelt: besteed ik mijn tijd zoals ik dat zou willen? Hoe vaak antwoord je dan met een volmondige “JA!”?

We zijn tegenwoordig structureel te druk: werken, boodschappen halen, kinderen wegbrengen, je administratie doen, contact met vrienden, stofzuigen, mails checken, sporten, tijd voor je partner, de hond uitlaten, eten koken, verjaardag bij vrienden… Zoveel te doen, zo weinig tijd.

Tijd is een concept dat we niet kunnen veranderen, maar onze perceptie hiervan kunnen we wel veranderen. Wanneer je je bewuster wordt van jouw ervaring van tijd en hoe je hiermee omgaat, krijg je voor je gevoel meer tijd. Door het idee dat je zelf controle hebt over jouw activiteiten, maak je elk moment bewust mee en heb je dus geen weggegooide tijd meer. 6 tips om voor je gevoel meer tijd te krijgen:

1. Word minder perfectionistisch

Het streven naar perfectie kost erg veel tijd. De behoefte om het goed te doen, te presteren en complimenten te ontvangen, neigt vaak naar een hang naar “overkill”. Je spendeert zoveel tijd aan het voorbereiden van je verjaardagsfeestje, dat je op de avond zelf te moe bent om te genieten. Bedenk bij dit soort dingen: krijg ik de energie die ik er instop ook dubbel en dwars terug? Zo niet, dan is het streven naar een 10 niet nodig, ga voor een 8. Grote kans dat anderen deze 8 alsnog ervaren als een 10. Jij hebt in ieder geval meer tijd en energie.

2. Maak afwegingen en bewuste keuzes

Ga je vanavond naar dat verjaardagsfeestje of kruip je lekker op de bank? Keuzes en afwegingen, we maken ze de hele dag door. Vraag jezelf af: waarom ga ik naar het feestje? Moet ik of wil ik hier mijn tijd aan besteden?  En hoeveel van jouw tijd verkoop je aan je baas? Wil je fulltime werken of parttime? Is een extra vrije dag per week het je waard om het met minder inkomen te moeten doen. Of is werken voor jou een goede tijdsbesteding en geniet je hiervan? Maak bewuste keuzes, dan is de tijdsinvestering het waard. Meer lezen over makkelijker keuzes maken? Lees hier verder

3. Geef geld uit wanneer je tijd kan kopen

Tijd kopen kan toch niet? Dat klopt, maar je kan wel geld uitgeven om van je verplichtingen vrije uurtjes te maken. Hoe? Neem bijvoorbeeld een schoonmaker. Die kan jouw huishouden doen, waardoor jij meer tijd krijgt voor leuke dingen. Andere voorbeelden zijn: eten laten bezorgen, een schilder inhuren, een uitlaatservice voor je hond, de trein nemen, oppas voor je kinderen of je auto door de wasstraat halen. Allemaal uitgaven waardoor je meer vrij tijd krijgt en dus bewuster deze tijd kan invullen.

4. Ga niet multitasken

Koken, kinderen helpen met huiswerk, telefoneren en de post openen. Als je het tegelijk doet, scheelt dat een hoop tijd toch? Nou, niet dus. Onderzoek heeft uitgewezen dat multitasken je uiteindelijk meer tijd kost. Alles tegelijk doen kost zelfs 40% meer tijd, dan alles na elkaar doen. Dan is bijna de helft meer! Plan je activiteiten na elkaar en behoud je focus op datgene waar je mee bezig bent, dat scheelt een hoop tijd en creëert meer bewustzijn van je tijdsbesteding.

5. Plan, maar wees flexibel

Wat moet er vandaag écht gebeuren en wat kan wel even wachten? Vaak hebben we onze dag helemaal volgepland en is er weinig ruimte voor spontaniteit en veranderingen. Dit maakt dat je elke wijziging of onderbreking als een verstoring ziet. Maar misschien is dit wel een kans of juist een heerlijk momentje van spontaniteit? Probeer flexibeler te zijn in je planning en ruimte te laten om je plannen te wijzigen en onverwachte genietmomenten te verwelkomen.

6. Geniet nu

Ben jij regelmatig bewust dankbaar voor de dingen die je hebt? Besteed je je tijd bewust aan je kinderen, familie en de activiteiten die je leuk vindt? Of ben je zo druk bezig met wat je nog meer moet doen, dat het moment voorbij is voordat je het door hebt? Waardeer wat je nu hebt, waar je bent en wat je doet. Wanneer je altijd bezig met het volgende moment, morgen of over een tijdje, dan ben je je nooit bewust van dit moment. Het is maar tijd, maar eenmaal besteedt, komt het nooit meer terug. Dan kan je het maar beter maximaal beleven, toch?

Heb jij ook het idee dat je je meer bewust wilt worden van tijd en waar je het aan besteedt? Het is niet altijd makkelijk om bewustwording te creëren als je leven in hetzelfde tempo doorgaat. Soms is het best handig als je hier wat hulp bij krijgt. Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen bewuster met je tijd om te gaan en meer te genieten? Maak een vrijblijvende afspraak en dan gaan we samen aan de slag met jouw tijd en geluk!

Elleke Krakau werkt sinds 2016 als Bewustzijnscoach, Life Coach en Business Coach. Ze combineert haar Master degree in psychologie met een sterke intuïtie en heeft hiermee een vorm van spirituele psychotherapie ontwikkelt. Ze helpt je te verbinden met je ware Zijn en beter naar jezelf te luisteren. Door jezelf echt te leren kennen wordt helder welk leven je wilt creëren, wat jouw zingeving biedt en welke invulling van jouw leven je echt gelukkig maakt. 

portret
krakauLogo

Riegheide 48, 9451 EK Rolde

Sessies vinden online plaats via Zoom of op een locatie volgens afspraak

06 44 808 512
elleke@krakaucoaching.nl