Wat is het geheime ingrediënt van gelukkig zijn?

Terwijl ik door het binnenland van Ibiza rijd en luister naar Happy van Pharell, denk ik na over “happiness”. Ibiza is een eiland met vele contrasten, uitersten en tegenstrijdigheden. Links passeer ik een groot bord met de aankondiging van een optreden van een willekeurige DJ in een willekeurige club. Rechts van mij passeer ik een prachtig landhuis met een bordje “Ashram”. Terwijl Pharell nogmaals vraagt of ik mee wil klappen, realiseer ik me dat de mensen die het eiland bezoeken allemaal één ding gemeen hebben: ze zijn op zoek naar geluk.

Gelukzoekers

Zo heb je de vakantievierders, die willen loskomen van de hectiek van alledag. Zij vinden hun geluk in afstand van al hun zorgen, even geen verplichtingen en de vrijheid om hun eigen dag in te delen.

Ook heb je de feestgangers die sensatie zoeken in drank, drugs en hele nachten dansen. Zij vinden hun geluk in momenten van euforie en gevoel dat ze maximaal leven.

En je hebt de rustzoekers, zij komen naar het eiland op zoek naar zichzelf. Ze volgen retreats, leren mediteren en detoxen hun lijf van alle stress. Zij vinden hun geluk in het gevoel goed voor zichzelf te zorgen, als cadeautje aan zichzelf.

Maar zijn al deze mensen echt gelukkiger wanneer ze thuis komen? En kan je jouw level van gelukkig zijn structureel verhogen door een soort geluksinjectie? Ik denk het niet. Dit type geluksgevoel werkt als een soort drugs (voor sommigen van deze Ibiza-gangers heel letterlijk), je hebt er altijd weer een nieuwe dosis van nodig. Sommigen van hen raken zo verslaafd aan deze euforie dat ze besluiten hun geluk definitief te zoeken op dit eiland, ze blijven hier wonen.

Geluk of gelukkig?

Waar ik vast een hele hoop mensen passeer en een ieder in deze categorie waarschijnlijk te kort doe, lijkt voor mij deze generalisatie tot een hele belangrijke conclusie. Er is een verschil tussen gelukkig zijn en geluk ervaren. Gelukkig zijn is een structureel gevoel van tevredenheid. Een staat van zijn waar je naar terug kan keren wanneer zo’n geluksgevoel je even in een high heeft gebracht, maar het moment is gepasseerd. Ongelukkig zijn is dus eigenlijk niks anders dan structurele ontevredenheid.

Ontevredenheid is geen gevoel, maar een verzameling van gedachten met een waardeoordeel over je situatie. Eckhart Tolle schreef in zijn boek “de Nieuwe Aarde” dat gelukkig zijn hetzelfde is als de afwezigheid van ongelukkige gedachten, aangevuld met momenten van echt geluk. Dit klinkt als een simpel gerecht, maar eentje waarvan iedereen op zoek is naar het geheime ingrediënt.

Terwijl ik Pharell nogmaals uitnodig om zijn euforische geluksmoment met mij te delen, bedenk ik me dat dit voor mij een geluksmoment is. De vrijheid om te gaan waar ik wil, de zon die door het dakraampje van de auto schijnt en de tijd om na te denken en te zijn in dit moment. Ineens besef ik me dat ik dit gevoel herken, maar dan zonder de zon, Pharell en Ibiza. Zou mijn besef van tijd het geheime ingrediënt zijn? Ik weet het nog niet, ook dat heeft blijkbaar tijd nodig…

Waar mijn vingers kriebelen om hier uitgebreid over verder te schrijven, besluit ik om dit even te laten broeden. Misschien wel in een boek, misschien wel in een volgende blog. Ik laat me nog even inspireren door dit fascinerende eiland, waar ook ik kwam voor een hapje van dat heerlijke gerecht.

 

Elleke Krakau werkt sinds 2016 als Life Coach en Business Coach. Ze heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen beter naar zichzelf te luisteren. Door jezelf echt te leren kennen wordt helder welk leven je wilt creëren en waar je gelukkig van wordt.

Enlight6
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies vinden online plaats via Zoom of op een locatie volgens afspraak

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl