Decemberstress? 5 tips om meer te kunnen genieten van de feestdagen

Bij de decembermaand denken we vooral aan de feestdagen en het gezellige samenzijn met familie en vrienden. Maar helaas is deze maand voor veel mensen ook een bron van stress. Naast de eenzaamheid die velen ervaren rond deze tijd, zijn er ook veel mensen die stress ervaren omdat er een druk ligt op het succes van de feestdagen.

En dan draait het niet alleen om de feestdagen zelf. Want zo met de afsluiting van het jaar, komen op je werk vaak nog de nodige last minute klusjes om de hoek kijken. Dit resulteert voor velen in een eindsprintje voor de feestdagen. Maar echt tijd om te ontspannen is er dan niet, omdat deze tijd vaak vol met plannen, feestjes en evenementen zit. Gezelligheid die vaak omgeven is met verplichtingen.

Maar hoe maak je deze maand nou een beetje relaxter voor jezelf, zodat je de dagen ontspannen doorkomt en ervan kan genieten? En hoe zorg je ervoor dat je na de feestdagen niet nog een keer aan vakantie toe bent? 5 tips:

1. Probeer niet alles af te ronden voor de feestdagen

Nieuw jaar, nieuwe kansen, lege agenda en schone to do-lijst. Dat is wat veel mensen lijken te denken zo in december. En we hebben het nog extra druk met kerstborrels, etentjes en jaarafsluitingen. Nog even de laatste klusjes in huis, dat project op het nippertje afronden of alle openstaande punten op je to do-lijst afwerken. Het lijkt soms wel alsof we niks aan het toeval willen overlaten, zo net voor de jaarwisseling. Maar moeten al die klusjes écht nog af voor de kerstvakantie? Of zou het ook best lekker zijn dat je je niet een slag in de rondte hoeft te werken zo kort voor de drukke feestdagen? Welke zaken kunnen wel wachten tot het nieuwe jaar? Stel ze uit, zo zijn ze (voorlopig) ook even van je to do-lijstje.

2. Stel je verwachtingen bij

We hebben vaak een perfect plaatje van hoe de kerstdagen of de jaarwisseling eruit moeten zien. Maar denk eens terug aan de afgelopen jaren: wanneer was het echt zo leuk als dat je van tevoren had gehoopt? Het grote nadeel van hoge verwachtingen is dat ze meestal niet uitkomen. Stel voor jezelf geen voorwaarden aan een geslaagde dag of feestje en forceer niks. Laat de dag je verrassen. Zo laat je je norm los en kan je optimaal genieten van de feestdagen!

3. Laat je idee van de feestdagen niet beïnvloeden door (social) media

Zowel op tv als op social media wordt een beeld gecreëerd waar feestdagen aan zouden moeten voldoen. Maar wat we vaak vergeten is dat reclames het doel hebben om ons als consument te laten verlangen naar nieuwe producten of diensten en een bijbehorend gevoel van voldoening. Dus laat je niet verleiden! En hetzelfde geldt voor social media, wat tegenwoordig ook voor een groot deel bestaat uit reclame. En wat betreft de posts van je vrienden en kennissen op social media: meestal worden alleen de mooie herinneringen en ideaal uitziende plaatjes gedeeld, verkijk je hier niet teveel op. Geniet van jouw feestdagen zoals ze zijn en besteed niet teveel tijd aan die ideale Kerst-familiefoto!

4. Doorbreek de tradities die geen waarde toevoegen

Organiseer je elk jaar een uitgebreid diner met de hele familie? Of voel je je verplicht om aanwezig te zijn bij evenementen of feestjes, omdat dit nu eenmaal traditie is? Regel jij alle cadeaus voor onder de kerstboom? Bak jij elk jaar oliebollen voor de hele straat? Deze tradities zijn eigenlijk niks anders dan ingesleten patronen. Doorbreek eens de tradities die je eigenlijk meer energie kosten dan dat ze opleveren. Want meestal zit het plezier niet in de tradities, maar in het samenzijn met mensen van wie je houdt. Richt je op de quality time die de feestdagen je brengen!

5. Geniet van wat er is (en deel een beetje daarvan)

We vergeten ons wel eens te realiseren wat we allemaal hebben. Denk deze dagen ook eens aan de mensen die zonder familie en vrienden de Kerst “vieren”. Deel een klein beetje van jouw kerstgevoel met deze mensen, stuur een kaartje of breng je eenzame buurvrouw een kerststol. Grote kans dat je de ander hier een groot plezier mee doet! En het zet je eigen decemberstress misschien in een wat beter perspectief. Want wat is er nu echt belangrijk voor je tijdens de feestdagen?

Het vieren van de kerstdagen en Oud & Nieuw zijn geen voorwaarde voor een gelukkig leven. Voelt deze tijd voor jou als druk en stressvol en ben je blij als ze voorbij zijn? Doe het dan eens anders, doorbreek je tradities, stel je verwachtingen bij en mijd alle niet-realistische beelden van de feestdagen. Laat dit jaar eens je galajurk in de kast en trek je joggingbroek aan als je hier zin in hebt. Of iets er tussenin natuurlijk.

Zolang je maar kan genieten van wat je wel hebt, in plaats van je druk te maken om wat er niet goed ging. Geniet van de quality time die je deze dagen kan doorbrengen met familie, vrienden en kennissen. En ook als dit niet kan doordat je bijvoorbeeld moet werken met de feestdagen, wees gerust: de leuke dingen die je met de feestdagen doet, kunnen eigenlijk elke dag van het jaar. Zolang je er maar bewust de tijd voor maakt…

 

Elleke Krakau werkt sinds 2016 als Life Coach en Business Coach. Ze heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen beter naar zichzelf te luisteren. Door jezelf echt te leren kennen wordt helder welk leven je wilt creëren en waar je gelukkig van wordt.

Enlight6
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies vinden online plaats via Zoom of op een locatie volgens afspraak

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl