Bevrijdingsdag – wat betekent vrijheid nu?

Wat betekent vrijheid voor jou? Dat was de vraag waar ik vanochtend mee wakker werd. Vrijheid is alles, zou ik zeggen. Maar wat is vrijheid als je geen oorlog hebt gekend? En hoe zorg je ervoor dat je elke dag geniet van je vrijheid?

Toen onze opa’s en oma’s in de oorlog bevrijd werden, betekende vrijheid geen onderdrukking meer, geen angst, minder regels en meer mogelijkheden om te doen wat je wilde. Telkens wanneer mijn oma vertelde over de bevrijding zei ze: “We hebben zó gedanst, iedereen deed mee! Wat een vrijheid en geluksgevoel hadden we!”

Ik denk dat we ons niet kunnen voorstellen hoe deze nieuwe vrijheid voelde voor onze grootouders. Want eerlijk, de meesten van ons zijn geboren in een land met vrijheid en de kansen om te doen wat we willen. Maar wat betekent vrijheid dan nu voor ons? En hoe zorgen we er zelf voor dat we deze vrijheid optimaal benutten? Voor mij zijn dat 4 dingen:

Vrijheid = Tijd hebben

Vrijheid is tijd hebben. Tijd is een vaststaand iets, maar wat we ermee doen bepaalt onze perceptie ervan. Het druk hebben is een trend en lijkt wel de vloek van de millenial generatie. De tijd hebben om mijn eigen ritme te bepalen en de dingen te doen waar ik blij van word, geeft me een enorm gevoel van vrijheid. Ik schreef er een blog over.

Vrijheid = Keuzes maken

Je eigen keuzes mogen maken, wat een vrijheid! Onderdrukking zoals onze grootouders dat in de oorlog hebben ervaren, kennen wij niet. Maar alsnog vinden we het vaak moeilijk om keuzes te maken en te bepalen wat we echt graag willen, het levert ons zelfs keuzestress op. Naar mezelf luisteren en gebruik maken van alle kansen die ik krijg om mijn eigen keuzes te maken, ook dat is vrijheid.

Vrijheid = Authentiek zijn

Mezelf mogen zijn, ook dat vind ik een enorm geluk en vrijheid. Authentiek zijn betekent je eigen keuzes kunnen maken, jezelf kunnen zijn en de vrijheid hebben verder te ontdekken wie je bent en wat je wilt. In een maatschappij waar we hoge eisen stellen aan onszelf en elkaar, laten we ons vaak beïnvloeden door externe factoren. Probeer geen one size fits all te zijn, want een keurslijf kent weinig gevoel van vrijheid.

Vrijheid= leven in het hier en nu

Bewust zijn van het heden, ook dat vind ik vrijheid. We herdenken het verleden, staan stil bij het geleden leed en waarderen daardoor wat we nu hebben. Daarna vieren we onze vrijheid, vieren we het heden en het uitzicht op een toekomst zonder onderdrukking en oorlog. Ik vind het belangrijk om me bewust te zijn van vandaag en genieten van wat er allemaal goed is, zonder me zorgen te maken om de toekomst. Geluk vinden in het moment, ook dat is vrijheid.

Voor elk van deze dingen, zou je vrijheid kunnen vervangen voor geluk. Want eigenlijk is dat wat vrijheid voor deze generatie is, gelukkig kunnen zijn met wat we nu hebben. Maar ook bewustzijn van hoe het anders kan, ik denk dat het herinneren daarvan ons scherp houdt en bewust van het geluk dat we nu leven.

Dus vandaag op bevrijdingsdag vier ik het heden en dans ik in vrijheid, zoals mijn oma 73 jaar geleden. 🙂

Elleke Krakau werkt sinds 2016 als Life Coach en Business Coach. Ze heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen beter naar zichzelf te luisteren. Door jezelf echt te leren kennen wordt helder welk leven je wilt creëren en waar je gelukkig van wordt.

Enlight6
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies vinden online plaats via Zoom of op een locatie volgens afspraak

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl