4 redenen waarom een coach je kan helpen bij je studiekeuze

In je examenjaar op de middelbare school ga je een keuze voor een opleiding of werkrichting. Voor veel jongeren is dit een hele grote uitdaging. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 1 op de 3 studenten spijt heeft van de studiekeuze. De helft van deze studenten gaven aan onvoldoende begeleiding te hebben gehad in het kiezen van een opleiding.

Wat maakt deze keuze zo moeilijk? Het aanbod aan opleidingen is erg uitgebreid en vaak is het moeilijk om te overzien waar je voor kiest. Hoe bepaal je wat bij je past en voorkom je teleurstellingen? En wat doe je als je wél verkeerd hebt gekozen en wilt switchen? Bij dit hele proces kan een coach je helpen. Door samen aan de slag te gaan met jouw opties, motivatie en toekomstbeeld en verder te kijken dan alleen een studiekeuze.

4 redenen waarom een coach je kan helpen bij het kiezen voor een opleiding:

1. Kiezen voor een beroep in plaats van een opleiding

Bij veel opleidingen is het moeilijk te overzien welke mogelijkheden dit je biedt voor de toekomst. Wat voor werk kan je gaan doen en ga je dit werk wel boeiend en uitdagend vinden? Bij een beroepsopleiding is dit anders dan bij een hbo- of universitaire studie. Maar in beide gevallen kunnen de baanopties niet bij je passen. Kies daarom voor een toekomstig beroep in plaats van een opleiding. Ontdek welk werk je leuk lijkt, zet die stip op de horizon en plan je weg er naartoe door de juiste opleiding te kiezen. Dit werkt motiverend en geeft je een reden om ook door de minder leuke onderwerpen in je opleiding heen te werken. Maar om zo ver in de toekomst te kijken is het goed om te weten wie je bent en wat je wilt. Een coach kan je hierbij helpen.

2. Ontdekken wie je bent en intrinsieke keuzes maken

Wanneer je een keuze moet maken voor een opleiding, is het goed om jezelf te kennen. Weten wie je bent betekent dat je weet waar je interesses liggen, waar je goed in bent en wat je nog zou kunnen leren. Hierdoor maak je een keuze intrinsiek, dus vanuit jezelf, in plaats van extrinsiek. Wanneer je keuzes extrinsiek maakt, doe je dit omdat anderen het van je verwachten of je geen andere keuze kunt maken. Je doet het dus niet omdat je het leuk vindt of omdat je het zelf echt graag wilt, dus de kans dat je er gelukkig van wordt is klein. Intrinsieke keuzes daarentegen zorgen voor motivatie, energie en enthousiasme. Want door iets te doen wat je interessant vindt, kan je er echt goed in worden. Een coach kan je helpen bij je zoektocht naar wie je bent en wat je gelukkig maakt. Dit ontdek je door de juiste vragen te stellen en inzichten te krijgen in je ervaringen uit het verleden.

3. Weten wat je wilt en hoe je de toekomst ziet

Weten wie je bent, waar je goed in bent en wat je dromen voor de toekomst zijn, verrijkt je leven. Het maakt dat je doelgerichter en met meer succes aan de slag kan gaan. Maar ontdekken waar jij goed in bent, is best niet eenvoudig als je nog weinig werk- en levenservaring hebt. Door te bedenken wat je makkelijk af gaat, waar mensen jou over complimenteren en waarvoor anderen jouw hulp inschakelen, kan je ontdekken wat jouw talent is. En misschien heb jij nog wel meer onontdekte talenten. Met een coach kan je door opdrachten, een andere blik en nieuwe dingen uit te proberen jouw talenten ontdekken.

4. De verkeerde keuze maken demotiveert

Je heb een keuze gemaakt voor een opleiding, je bent vol enthousiasme bent begonnen en halverwege het jaar ontdek je dat je het toch niet is wat je wilt: de opleiding past niet bij je. Dit is vervelend, werkt demotiverend en is slecht voor je zelfvertrouwen. Deze situatie wil je het liefst voorkomen, maar wat als het wel gebeurt? Een gevoel van falen heeft grote invloed op je zelfbeeld en kan ervoor zorgen dat je het even niet meer weet. Want wat wil je dan wél? Om nieuwe energie op te doen na zo’n teleurstelling en je zoektocht weer opnieuw te starten, is het goed om te reflecteren op je vorige opleiding. Om opnieuw een keuze te maken, moet je deze ervaringen analyseren en meenemen, om een tweede teleurstelling te voorkomen. Door tijdig met een coach aan de slag te gaan, kun je deze situatie voorkomen.

Kan jij ook wel wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuzes voor je opleiding? Kijk voor meer informatie op de website of maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismaking. Dan gaan we samen aan de slag met jouw toekomst!

Elleke Krakau heeft Bedrijfskunde, Arbeids- & Organisatiepsychologie gestudeerd en is een aantal jaar werkzaam geweest als consultant, trainer en coach. Ze helpt mensen vooruit door hen te inspireren en motiveren beter naar zichzelf te luisteren. Hierdoor wordt het makkelijker om keuzes te maken die leiden tot meer geluk en succes.

Elleke
krakauLogo

Lonerbroekweg 21, 9409 TR Loon

Sessies kunnen in overleg op een andere locatie gepland worden.

06 24 69 74 53
elleke@krakaucoaching.nl